A je to v košíku

Zavřít
bg
praženo světle

Kolumbie Monteblanco

  • 250g
  • 500g
  • 1000g
Čerstve upraženo

KOKOSOVÁ LIMONÁDA

Další z řad limitek s cupping score vysoko nad 87 body. Jedná se o jednu z nejvýraznějších káv, které jsme kdy u nás ochutnali: kokos (margotka), citrónová tráva a jasmín v šálku rozehrávají show, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat. Kolumbie Finca Monteblanco Coconut Lemonade, která je výsledkem procesu kofermentace od inovativního výrobce Rodriga Sancheze Valencii, je něco, co by měl každý zažít alespoň jednou během svého života!

Rodrigo Sanchez Valencia je třetí generací pěstitelů kávy na Finca Monteblanco. Jeho dědeček zde začal pěstovat kávu před několika desetiletími a dnes se Rodrigo snaží zachovat přirozenou rozmanitost a produktivitu farmy. Finca Monteblanco se nachází nedaleko Cueva de los Guacharos, jednoho z 59 chráněných parků v Kolumbii. Nedaleko také protéká řeka Suaza, která poskytuje sladkou vodu pro pěstování a zpracování. Rodrigo na Finca Monteblanco pěstuje odrůdy Caturra, Geisha, Pink Bourbon a Pacamara. Vysoká nadmořská výška a vynikající mikroklima v Acevedu v Huile vytvářejí ideální podmínky pro pěstování speciálních druhů kávy. Kávové třšně jsou ručně sbírány a dodávány do přilehlého mokrého mlýna, kde se vyřadí nedozrálé nebo přezrálé kávy.

Před zpracováním Rodrigo přidává do kávových třešní směs bakterií Lactobacillus, Saccharomyses a cerevisiae, celkem 10 různých kvasinek, které podporují fermentaci. Rodrigo do této směsi přidal také cholupu, kyselé ovoce, které se často používá k výrobě limonád, a sušený kokos, aby dodal další chuť. Nakonec dodá ještě směs bohatou na cukr, aby podpořil kvašení, jako jsou melasa, panela nebo granulovaný cukr. Směs se uzavře a kvasí 8 dní. Po 8 dnech se do ovocné směsi přidávají kávové třešně a fermentují se po dobu 180 hodin (tj.7,5 dne).

Po fermentaci se káva promyje v čisté vodě a uloží se na parabolická lůžka k sušení. Shrabováním se zajistí rovnoměrné sušení. Sušení třešní trvá přibližně 25 až 30 dní.

Fantastická experimentálka plná kokosu!

Huila

Odrůda
Caturra Purpura
Zpracování
Coconut Lemonade Co-fermented, naturálka
Acidita
Chuť
kokos (margotka), citrónová tráva a jasmín
Hodí se na
filtry, batch
Monteblanco , Rodrigo Sanchez
1.730 m.n.m.