A je to v košíku

Zavřít
bg
praženo světle

Kolumbie Nestor Lasso

  • 250g
  • 500g
  • 1000g
Čerstve upraženo

CUPPING SCORE 89

Tato káva pochází od 24letého producenta Nestora Lassa z farmy El Diviso. Nestor je mladý kouzelník, který se zaměřuje na zkoumání fermentačních procesů, aplikuje neotřelé metody a postupy, svět kávy a magie ho zjevně baví. Výsledky jeho práce jsou fenomenální a zná je už celý svět. Nastal čas, abyste s jeho experimenty setkali i Vy:) Věřte nám, i přes vyšší cenovku to fakt stojí za to. A teď info, kde a jak Nestor s kafem čaruje…

Farma se rozkládá na 18 hektarech, z nichž 15 ha tvoří kávovníky a 2 ha lesy. Na farmě se pěstuje velká rozmanitost odrůd, v současné době se zde pěstuje Caturra, Colombia, Castillo, Tabi, Pink Bourbon, Red Bourbon, Yellow Bourbon, Bourbon Ají, Caturra Chiroso, Geisha, Sidra, Java, Pacamara. Nestor kávy zpracovává porůznu – najdeme u něj naturálky, semi/fully washed a samozřejmě i anaerobky. Využívá parabolické sušárny, vyvýšená africká lůžka i důmyslné mechanické sušení. V nadmořské výšce 1700-1850 metrů zde roste 80 000 kávovníků.

Producent Nestor říká: „Jsme třetí generace, která kávu pěstuje. Náš dědeček José Uribe byl zakladatelem farmy El Diviso. Díky práci celé rodiny a neustálým úsporám se nám podařilo vybudovat infrastrukturu pro zpracování diferencované kávy; hledali jsme lepší kvalitu, a to jak v kávě, tak v našich životech. Po dlouhém období pokusů a omylů se nám podařilo standardizovat různé procesy, získat lepší příjmy, abychom mohli pěstovat nové odrůdy, které nám umožnily mít lepší kvalitu. Jedním z našich snů je produkovat speciální kávu, která se dostane do celého světa.“

A jak to při zpracování probíhá?

1) kafe se umístí do velkých bazénů s vodou a třídí metodou floatingu, s cílem vybrat pouze ty nejlepší třešně (plně zralé)

2) Anaerobní fermentace kávových třešní v plechovkách po dobu 80 hodin při teplotě 16-18 stupňů Celsia.

3)Třešně se přemístí do velké nádrže, kde probíhá oxidační proces v délce 25 hodin.

4) Třešně jsou zbavený dužiny, probíhá oxidace klihu po dobu 12 hodin

5) Ponorná fermentace při 40 stupních Celsia po dobu 36 hodin. Káva se občas promíchá, aby byla směs homogenní

6) Káva se přesune do parabolických sušáren na 18-24 dní, dokud se nedosáhne 11% vlhkosti. Během této fáze teplota nikdy nepřekročí 30 stupňů Celsia.

Fantastická experimentálka plná jahod!

Huila

Odrůda
Red Bourbon and Tabi
Zpracování
Semi-Washed
Acidita
Chuť
Lesní jahody, borůvky
Hodí se na
filtry, batch
El Diviso , Nestor Lasso
1.750 m.n.m.