Sladká Red honey
Po roce nám z nabídky vypadává Indie Ratnagiri honey. Škoda preškoda..ale znáte to. Něco starého končí a něco nového začíná. Výzva.
Úkol zněl tedy jasně a my se na pražírně zaměřili tentokrát na kávy zpracované metodou honey... Počkej... Honey?! Co to znamená... se možná někdo z vás zeptá ( a mnozí ví či tuší) ... No jde o poměrně mladou metodu zpracování kávy, která má svůj původ v Kostarice a zde taky dosáhla největšího rozkvětu a rozmachu. Nejde o zpracování suchou metodou, kdy se suší celé třešně ve slupce, ani o mokré, fully washed, kdy se suší jen pecka už zbavená slupky a dužiny...
Při honey zpracování jde slupka dolů ano, ale dužina zůstává. Ta má v sobě cukry (představ si normální třešně v létě), které při sušení přechází do pecky... Sounds good? 🙂 určitě ano. Honey kafe bývá ve výsledku čisté, ovocité a zároveň sladké... Jo a abych nezapomněl, aby to nebylo tak jednoduchý. Podle toho, kolik zůstává dužinyna pecce, se honey kafe dál dělí na white, yellow, red a black. Čím víc dužiny je, tím tmavší barvu kafe při sušení dostává....
Nová Nika je ovocitá, sladká, medová a výrazná. Splňuje tak všechny naše požadavky Za nás skvělé zpestření, velmi rádi si ji připravujeme. A to jak na filtru na na espressu.