Další skvělá ANAEROBKA
..co totálně vybočuje z řady! Ten, kdo si v minulosti oblíbil náš Honduras Copan, či je nyní zasažen amorovým šípem a zamiloval si Nikaraguu Los Pinos, bude nadšen i touto novinkou. Výrazná ovocitost je výsledkem anaerobního zpracování, při němž byly použity kvasinky Cima (Cima yeast). V případě tohoto konkrétního kafe jsou zralé kávové třešně zbaveny slupky a dužiny a po té se umístí (spolu s kvasnicemi) na cca 12 hodin do neprodyšných, vzduchotěsných betonových tanků. Zde při teplotě 15C bobule odpočívají a poklidně fermentují 🙂 Mezi teplotou, množstvím kvasnic a délkou fermentace na jedné a intenzitou vyslédného chuťového profilu na druhé straně existuje přímá úměra. Nic se ale nesmí přehánět (není nic strašnějšího než si udělat drip z překvašenýho kafe 🙂 a kvašení se zastaví ideálně v momentě, kdy je (ve výsledném šalku) chuť jiná, zvláštní, extravagantní, ale zárověň příjemná, a snesitelná. A to není jednoduché, věřte nám. Nicméně se to u této anaerobky podařilo na jedničku a chutná úžasně.
Pražíme jen a pouze
světle Nemba je centrální zpracovatelská stanice, která zpracovává kávovou úrodu pro více než 3 tisíce drobných pěstitelů. Tento konkrétní mikrolot jsme zakoupili díky naší kamarádce Anicčce ze společnosti Scafina a regionální firmě Greenco.