Letošní crop z Peru nám zachutnal. Nepodbízí se extravagancí, o to déle nás ale dokáže bavit! Cílíme s ním na konzervativní hráče, pro které je důležité mít na stole komplexní a vybalancovaný šálek kafe.
Peru je obecně známé pro své oslnivé výhledy na Machu Picchu, které je zasazeno mezi vysoké svahy zelených hor. Představte si toto prostředí a vydejte se na mapě asi 2 000 km na severozápad – až do státu Cajamarca, který hraničí s jižním Ekvádorem. V severní hornaté oblasti Cajamarca bylo v roce 2008 založeno družstvo Servicios Multiples Sol y Café (Coop. Sol y Café). Oblast Cajamarca, která hraničí s Ekvádorem a samotným rovníkem, těží z trvale vysokých denních teplot a chladných nocí bez mraků. Tato souhra teplot vede na jedné straně k pomalejšímu růstu fazolí. Na druhou stranu pomalejší růst vede k pevnějším a aromatičtějším zrnům. Proto zde panuje mikroklima pro výjimečnou kávu. Coop. Sol y Café tvoří 59 místních organizací sdružujících přibližně 1 000 pěstitelů, z nichž 10 % tvoří ženy. Členové družstva se věnují ochraně místního životního prostředí a využívají nejlepší udržitelné zemědělské postupy. Společně formulují environmentální, agronomická a ekonomická rozhodnutí, která pomáhají členským rodinám a komunitám v rozvoji a růstu. Coop. Sol y Café je držitelem certifikátů Rainforest Alliance, Organic a Fairtrade. Všichni členové družstva mají přístup ke zdravotnímu pojištění, nejmodernější zemědělské technice, školnímu a dalšímu vzdělávání.
V šálku je chuť – florální, s citrusovou aciditou, mléčnou čokoládou, lískovým oříškem, sladká a jemná
FAIRTRADE & ORGANIC