Když se řekne Keňa...
napadne Vás např. safari, exotická dovolená, hory, jezera. My máme na prvním místě kafe. A když píšeme na prvním, míníme tím i fakt, že o moc výš už to (pěstovat) nejde. Kávy z Keni mívají obykle svůj typický chuťový profil, zejména tedy ty promyté, s tóny lesního ovoce - borůvek, ostružin, malin, jahod nebo třeba také černého rybízu. To je to, co u kávy z Keni čekáme a taky to, co u ní hledáme. Gakundu tohle vše splňuje beze zbytku. Žádné experimenty, prodloužené fermentace, anaerobní procesy - jakkoliv jsou občas zajímavé a přínosné. Těch je kolem nás spousta a my si proto čím dál tím víc vážíme káv s původní chutí, vůní a sladkostí, které by v sobě dle našeho soudu měla obsahovat káva už od začátku. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla. Gakundu je komplexní, čistá, vyvážená, voňavá a sladká. přesně taková, jakou si ji přejete mít.
A teď trocha teorie a informací o tom, kdo, kde a jak se tato káva pěstuje. Kooperativa Gakundu leží v nadmořské výšce 1 650 mnm a zpracovává třešně od 1 262 místních drobných farmářů. Farmáři pěstují kávovníky společně s banány a kukuřicí, mezi stromy Grevillea a Macadamie, které poskytují stín, zvyšují zdraví půdy i její diverzitu. Prostřednictvím centrálního fondu vyčleněného z sklizně v předchozím roce mohou členové družstva získat přístup k předběžnému financování zemědělských vstupů, školného a dalších investic. Členům je také poskytnut snadný přístup ke vstupům, seminářům správné zemědělské praxe (GAP) a vzdělávání v oblasti udržitelného zemědělství. Celkovým cílem je zvýšit produkci a kvalitu pro členy s cílem zajistit vyšší příjmy.