Tato káva pochází od 24 letého producenta Nestora Lassa z farmy El Diviso. Nestor je mladý kouzelník, který se zaměřuje na zkoumání fermentačních procesů, aplikuje neotřelé metody a postupy, svět kávy a magie ho zjevně baví. Výsledky jeho práce jsou fenomenální a zná je už celý svět. Nastal čas, abyste s jeho experimenty setkali i Vy:) Věřte nám, i přes vyšší cenovku to fakt stojí za to. A teď info, kde a jak Nestor s kafem čaruje…
Zpracování u této naturálky probíhá následovně.
1) kafe se umístí do velkých bazénů s vodou a třídí metodou tzv. floatingu, s cílem vybrat pouze ty nejlepší třešně (plně zralé)
2) Poté probíhá anaerobní fermentace v pytlích nebo nádobách po dobu 70 hodin při průměrné teplotě 17 °C.
3) Třešně se přesunou do nádrže, kde probíhá 28 hodin oxidační proces, při němž se dosáhne maximální teploty 42 °C.
4) Káva přemístí do 50kg pytlů, kde probíhá 30hodinová anaerobní fermentace (16-20 °C)
5) Káva se poté přemístí do nádrží naplněných vodou o teplotě 45 °C, do které se přidají výluhy z předchozí sklizně. Tento proces trvá 18 hodin a směs se občas promíchá.
6) Sušení: káva se suší v parabolickém sušícím systému při maximální teplotě 32 °C. Po dosažení 18 % vlhkosti se proces sušení přeruší; káva se uloží do tmavých pytlů v tmavém skladu na 60 hodin. Poté se suší na stejném místě až do dosažení 11 % vlhkostí
Úplně jednoduché 🙂
Farma se rozkládá na 18 hektarech, z nichž 15 ha tvoří kávovníky a 2 ha lesy. Na farmě se pěstuje velká rozmanitost odrůd, v současné době se zde pěstuje Caturra, Colombia, Castillo, Tabi, Pink Bourbon, Red Bourbon, Yellow Bourbon, Bourbon Ají, Caturra Chiroso, Geisha, Sidra, Java, Pacamara. Nestor kávy zpracovává porůznu – najdeme u něj naturálky, semi/fully washed a samozřejmě i anaerobky. Využívá parabolické sušárny, vyvýšená africká lůžka i důmyslné mechanické sušení. V nadmořské výšce 1700-1850 metrů zde roste 80 000 kávovníků.
Producent Nestor říká: „Jsme třetí generace, která kávu pěstuje. Náš dědeček José Uribe byl zakladatelem farmy El Diviso. Díky práci celé rodiny a neustálým úsporám se nám podařilo vybudovat infrastrukturu pro zpracování diferencované kávy; hledali jsme lepší kvalitu, a to jak v kávě, tak v našich životech. Po dlouhém období pokusů a omylů se nám podařilo standardizovat různé procesy, získat lepší příjmy, abychom mohli pěstovat nové odrůdy, které nám umožnily mít lepší kvalitu. Jedním z našich snů je produkovat speciální kávu, která se dostane do celého světa.“
CUPPING SCORE 87.5