A je to v košíku

Zavřít
bg
praženo světle

Kolumbie Nestor Lasso

  • 250g
  • 500g
  • 1000g
Čerstve upraženo

Druhá úžasná limitka

Tato káva pochází od 24 letého producenta Nestora Lassa z farmy El Diviso. Nestor je mladý kouzelník, který se zaměřuje na zkoumání fermentačních procesů, aplikuje neotřelé metody a postupy, svět kávy a magie ho zjevně baví. Výsledky jeho práce jsou fenomenální a zná je už celý svět. Nastal čas, abyste s jeho experimenty setkali i Vy:) Věřte nám, i přes vyšší cenovku to fakt stojí za to. A teď info, kde a jak Nestor s kafem čaruje…

Zpracování u této naturálky probíhá následovně.

1) kafe se umístí do velkých bazénů s vodou a třídí metodou tzv. floatingu, s cílem vybrat pouze ty nejlepší třešně (plně zralé)

2) Poté probíhá anaerobní fermentace v pytlích nebo nádobách po dobu 70 hodin při průměrné teplotě 17 °C.

3) Třešně se přesunou do nádrže, kde probíhá 28 hodin oxidační proces, při němž se dosáhne maximální teploty 42 °C.

4) Káva přemístí do 50kg pytlů, kde probíhá 30hodinová anaerobní fermentace (16-20 °C)

5) Káva se poté přemístí do nádrží naplněných vodou o teplotě 45 °C, do které se přidají výluhy z předchozí sklizně. Tento proces trvá 18 hodin a směs se občas promíchá.

6) Sušení: káva se suší v parabolickém sušícím systému při maximální teplotě 32 °C. Po dosažení 18 % vlhkosti se proces sušení přeruší; káva se uloží do tmavých pytlů v tmavém skladu na 60 hodin. Poté se suší na stejném místě až do dosažení 11 % vlhkostí

Úplně jednoduché 🙂

Farma se rozkládá na 18 hektarech, z nichž 15 ha tvoří kávovníky a 2 ha lesy. Na farmě se pěstuje velká rozmanitost odrůd, v současné době se zde pěstuje Caturra, Colombia, Castillo, Tabi, Pink Bourbon, Red Bourbon, Yellow Bourbon, Bourbon Ají, Caturra Chiroso, Geisha, Sidra, Java, Pacamara. Nestor kávy zpracovává porůznu – najdeme u něj naturálky, semi/fully washed a samozřejmě i anaerobky. Využívá parabolické sušárny, vyvýšená africká lůžka i důmyslné mechanické sušení. V nadmořské výšce 1700-1850 metrů zde roste 80 000 kávovníků.

Producent Nestor říká: „Jsme třetí generace, která kávu pěstuje. Náš dědeček José Uribe byl zakladatelem farmy El Diviso. Díky práci celé rodiny a neustálým úsporám se nám podařilo vybudovat infrastrukturu pro zpracování diferencované kávy; hledali jsme lepší kvalitu, a to jak v kávě, tak v našich životech. Po dlouhém období pokusů a omylů se nám podařilo standardizovat různé procesy, získat lepší příjmy, abychom mohli pěstovat nové odrůdy, které nám umožnily mít lepší kvalitu. Jedním z našich snů je produkovat speciální kávu, která se dostane do celého světa.“

CUPPING SCORE 87.5

Pitalito

Odrůda
Red Bourbon
Zpracování
Naturálka, anaerobní proces
Acidita
Chuť
Borůvky, Bourbon, fíky, jahody
Hodí se na
filtry, batch
El Diviso , Nestor Lasso
1.850 m.n.m.